Proje Açıklaması

Sürdürülebilir Yaşam ve Permakültür Atölyesi

Eğitimin Amacı

Permakültür konusunda katılımcıları bilgilendirmek ve sürdürülebilirliğe dair adım atabilmelerinin önünü açmak. Permakültür tasarımı ve ilkeleri çerçevesinde uygulamalar paylaşmak. Bahçecilik yapmak için temel bilgiler edinmelerini sağlamak. Sihirli Tohumlar Permakültür Çiftliği’ndeki uygulamaları aktarmak.

Sertifika Hakkında

Bu eğitim programı tamamlandığında katılımcılar ‘Katılım Belgesi’ almaya hak kazanacaktır.

Program İçeriği

  • Arazi Seçimi ve Tasarım 
    Hayallerimizi gerçeğe dönüştürürken doğanın bize sunduklarıyla uyum içersinde bir tasarım yaratabilir miyiz? Mevcut doğa koşulları bizi nasıl şekillendiriyor? Permakültürün felsefesi ve ilkeleri doğrultusunda, teknolojiyi avantaja dönüştürerek yeni bir yaşam biçimi tasarlarken nasıl bir yol izleyebiliriz? Arazi alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar nelerdir? Çevremizdeki enerjileri bütüncül olarak nasıl kavrayabiliriz ve yaklaşabiliriz? Gözlemin önemi gibi konulara değineceğimiz ve bunlara benzer bir çok soruya cevap arayacağımız bu çalışmada elimizdeki verileri en optimumda nasıl yöneteceğimize ve doğayla uyumlu bir tasarım yaratamaya odaklanacağız.
  • Toprak Hazırlığı ve Kompost Yapımı
    Bize yaşam veren toprak, varoluşumuzu sürdürürken sadece beslendiğimiz değil aynı zamanda beslediğimiz bir parçamıza nasıl dönüşür? Sürdürülebilir toprak yönetimi nasıl olmalıdır ve hangi unsurları içerir? Toprağın özellikleri nelerdir? Hangi bitkiler ne tür topraklarda yetişir? Toprağın su tutma kapasitesini ve organik madde miktarını nasıl arttırabiliriz? Bu sorularla birlikte yağmur suyu hasadı, kompost çeşitleri, yeşil gübreleme, malçlama, biochar konularını gündeme alıyoruz. Kompost tekniklerini derinlemesine inceleyeceğimiz bu eğitimde online kompost uygulamalarına da yer vereceğiz.
  • Tohum ve Fideleme 
    Atalık tohumlar, hibrit ve GDO’lu tohumlar arasındaki farklar ve ayırt etme yöntemleriyle başlayacağımız tohum konusu, tohum alma ve saklamayı kapsıyor. Tohumun yapısı ve döllenmenin nasıl olur? Fideleme için toprak karışımları ve fide yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Şaşırtma ne zaman ve nasıl yapılır? Çelik alma ve çoğaltma yöntemleri nelerdir? Köklenmeyi sağlayacak doğal karışımlar hangileridir? Tüm bu konuları anlatırken birlikte fideleme yapacağız ve çelik hazırlayacağız. Bu kısımda uygulamaya etkin olarak katılmak isteyenler malzemelerini hazır bulundurmalıdır.
  • Bahçecilik
    Kendi gıdamızı üretmenin önemine dikkat çekmek istediğimiz bu bölüme öncelikle toprak konusuyla başlıyoruz. Bahçecilik için gereken toprak derinliği nedir ve toprağı nasıl hazırlayacağız? Hangi bitkiler ne tür toprak sever? Kardeş bitkiler hangileridir? Bahçemize yararlı böcekleri nasıl çekeriz? Bitkilerimizi koruma amaçlı ne tür bitkiler ekebiliriz ve sağlıklı tutmak için nasıl desteklemeliyiz? Doğal bitki ilaçları nasıl hazırlanır ve hangi kaynaklardan faydalanabiliriz? Bahçemizi tasarlarken bütüncül bakış açısını nasıl entegre edebileceğimizi konuşacağımız bu eğitimde saksıdan bostana sebze yetiştiriciliği konusunu ele alacağız.
  • Tavuk Yetiştiriciliğine Giriş
    Tavuklara adil bir çevre nasıl sağlayacağımızı ön planda tuttuğumuz bu eğitimde permakültürün olmazsa olmazı tavukları çoklu faydayı gözeterek nasıl yetiştirebileceğimizi etraflıca değerlendireceğiz. Kümes tasarımı nasıl olmalı? Tünek ve folluklarda dikkat edilmesi gereken unsurlar neler? Dönüşümlü mera sistemi nedir? Tavuk yetiştiriciliğinde hangi mera bitkileri seçilmeli? Beslemede uygulayabileceğiniz alternatifler nelerdir? “Ağır” işçilerimiz tavuklara dair bilmemiz gerekenlere bu bölümde yer vereceğiz.
  • Su ve Enerji 
    Bu eğitimde sürdürülebilir enerji yönetimine odaklanıyoruz. Kendi enerjisini üreten bir yapı nasıl tasarlanır? Yenilenebilir enerji sistemleriyle ihtiyacımızı nasıl dengeleriz? Şehirde ve arazide yağmur suyu hasadı yöntemleri nelerdir? “Yavaşlat, Yay, Emdir” diyince hangi yöntemleri uygulayabiliriz? Gri suyu doğal yollarla nasıl arıtırız? Dünyadaki gelişmiş uygulamalara da yer vereceğimiz bu eğitimde doğayla birlikte, arazi ve iklim şartlarını gözeterek nasıl bir tasarım yapabileceğimizi konuşuyoruz.
  • Çiftlikte Yaşam ve Doğal Yapılar 
    Bu bölüm doğal yapı tekniklerini ve içeriklerini kapsıyor. Çiftlikte uyguladığımız doğal yapı teknikleri nelerdir? Izolasyon malzemesi alternatifleri hangileridir? Horasan harcı karışımı nasıl hazırlanır? Yeşil çatının özellikleri nedir? Yedi haftalık eğitimi doğal yapılarla tamamlarken eğitimin son kısmında katılımcıların projelerine yer veriyoruz.

Kimler Katılabilir?

Herkesin katılımına açıktır.

Malzeme Listesi

Fideleme için; (her birinden bir tür seçilebilir) viyol, yoğurt kabı, tuvalet kağıdı rulosu toprak veya torf, perlit yanmış gübre veya solucan gübresi.

Çelik alma için; 1-2 yaşlarında dal parçaları, dal kesme makası.

Program Detayları

  • Eğitim Tarihleri: 7 hafta boyunca farklı konular işlenecektir.
  • Eğitim Saati:
  • Eğitim Yeri: Eğitimlerimiz Kampüsümüz de yüz yüze yapılacaktır.
  • Kurs Ücreti: Her hafta 450₺, toplu olarak 7 haftalık eğitim: 3.000₺
  • Online / Offline olabilir.

Nasıl Kayıt Olurum?

  1. Aşağıda yer alan ‘Şimdi Başvur’ butonuna tıklayarak Ön Kayıt Formu doldurulmalıdır.
  2. Ön Kayıt sorası ödeme ve kesin kayıt işlemleri için en kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.

EĞİTMENLER

Aylin Zeynep Ertem
Aylin Zeynep ErtemEğitmen
İktisat eğitimi aldıktan sonra aile şirketinde yirmi sene çalıştı. Bu sürecin sonunda yol değiştirerek sanat eğitimi aldı ve yüksek lisansını tamamladı. Kişisel gelişim, metafizik ve yogaya ilgisi nedeniyle NLP, sanat terapisi ve şifalı bitkiler üzerine eğitimlerle kendini geliştirdi. Permakültür tasarım ve bahçe bakımı sertifikaları alarak yetiştiriciliğe adım attı. Son sekiz seneden beri ailesiyle birlikte kurduğu Sihirli Tohumlar Permakültür Çiftliği’nde çalışmalarına devam etmektedir.
Süleyman Ertem
Süleyman ErtemEğitmen
Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunudur. 1984 yılından beri ailesinin kurduğu Tem Ofset karton ambalaj matbaasında yöneticilik yapmaktadır. Kasad, ECMA ve İSO gibi sivil toplum kuruluşlarında çeşitli dönemlerde görev almıştır. 2017 yılında Permakültür Tasarım Sertifikasını alarak bu alanda ailesiyle birlikte 2011 yılında kurduğu Sihirli Tohumlar Permakültür Çiftliğinde üretmeye devam etmektedir.
Alp Ertem
Alp ErtemEğitmen
Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencisidir. 2017 senesinde Permakültür Tasarım Sertifikası aldı. Ailesinin kurduğu Sihirli Tohumlar Permakültür Çiftliği’nin aktif bir üyesidir.