Yaratıcı Drama ile Çocuklar için Masal Atölyesi

Eğitim Amacı

Grup ile birlikte hareket etmeyi deneyimler, Gözlemlerinden yola çıkarak yaratıcı olmaya çalışır, Motor becerileri ve problem çözme yeteneği gelişir, Paylaşma ve yardımlaşmayı deneyimler.

Program İçeriği

• Isınma Çalışmaları:- Tanışma oyunları: Lider katılımcılara sırasıyla isimlerini söylemesini ve isimlerinin baş harfiyle başlayan herhangi bir kelime,nesne,meyve hayvan vb. bulmasını ister. Örnek: Benim adım Eren Elektirik gibiyim.
    Oyun Hayvanlar alemi: Lider katılımcılarla çember oluşturur.Sırasıyla çocuklara hayvan isimleriyle roller dagıtılır.TAVŞAN,FARE,TİLKİ,AYI.Bütün bu hayvalar en az iki kişide aynı olmalıdır.Oyun başlar ve Lider hangi hayvanın ismini söylerse onlar çember içinde yer değiştirir.HAYVANLAR ALEMİ dendiği zamanda bütün grup birbiriyle yer değişir.oyun böyle devam eder.
    Oyun Masalın duygusuna hazırlık: Lider önceden belirledği bir müzik açar ve katılımcılara alanda serbest bir şekilde yürümelerini söyler.Sırasıyla müzik eşliğinde yönergeler verir Yağmurlu bir havada yürüyorsunuz,kar yağıyor,rüzgar çıktı,Ormandaki bataklıkta koşuyorsunuz,derenin içinden geçtiniz vb. Yönergeler grubun dinamiğine göre değişebilir.
  • Masal Anlarımı:
    Kısa Özet: Küçük fare kışın ısınmak için karlı rüzgarlı ve buz gibi soğuk orman havasında çalılar dallar toplamak ve bir an önce toprağın altına dönmek için var gücüyle çalışır.Uzun bir süre geçtikten sonra birde bakar ki koca bir dal yığını olmuş.Çekmeye çalısır çalılardan yaptığı iple ama gücü yetmez.Gider tavşanı bulur ondan yardım ister ama ikiside beceremez.Akıllarına tilki gelir onu çağırırlar fakat oda güç yetiremez.Son çare olarak büyük ayının yanına giderler ve hep birlikte çalıları yuvaya taşımaya başlarlar. Derken çok güçlü bir fırtına çıkar Farenin topladığı kış boyunca yakacağı bütün çalılar dallar etrafa saçılır ve tabiki dostlarıda.Fırtına dindikten sonra birlikte yardımlaşarak bütün ormana dağılmış yakacakları el birliği ile çuvala doldurup.Kış için hazırlıklarını tamamlarlar.
  • Masal Canlandırması:
    – Lider katılımcıları 4’erli gruplara ayırıp anlatılan masalın canlandırılması için rolleri dağıtır.Kısa bir hazırlık sürecinden sonra çocuklar masalı canlandırırlar.Her grup Canlandırmayı bitirdikten sonra ortada kalan tüm çalılar dallar Bütün ekip tarafından toplanır.
  • Değerlendirme:
    – Lider katılımcılara ormanda hayvanlardan oluşan bir ekip oldugumuzu ve bu masal hakkında neler hissetiklerini ne düşündüklerini kendiside role girerek anlatmalarını sağlar.

Kullanılan Malzemeler:

Urgan ip, çalı çırpı yaprak yada karton parçaları, çuval, tilki, tavşan, fare ve ayı maskeleri.

Katılımcı yaş aralığı: 5-7 ve 8-10

• Eğitim Tarihi:
  • Eğitim Süresi: 50 dakika
  • Kurs Ücreti:

EĞİTİMCİLER

Eren Üstüner
Eren Üstüner Eğitmen
2015 Çagdaş Drama Derneği Yaratıcı drama eğitmenliği Programını tamamladım. 2016 Yılında Bi’kutu sahne çocuk ve gençlik tiyatrosunda oyuncu ve oyun organizasyonlarında görev almaya başladım.Arena sahne blackbox çatısı altında tiyatro oyunlarında oynamaya devam etmekteyim.Oyun hareketi derneği üyesi olup çeşitli eğitim çalışmalarında gönüllü olarak drama eğitmenliği yapıyorum.Çağdaş drama derneği tiyatro kulübünde Doğaçlama tiyatro sporu ve forum tiyatro etkinliklerinde oyuncu olarak görev alıyorum.Bursa’da bir çok anaokulu, ilkokul, ortaokul ve farklı kuruluşlarda drama atölyeleri yürütmeye devam etmekteyim.