Proje Açıklaması

Evde Hasta ve Yaşlı Bakımı Eğitimi

Eğitimin Amacı

Kişilerde yaş alımına bağlı, fizyolojik, psikolojik, sosyal değişimlerin etkilerinin farkına varma, azaltılmasına yönelik girişimlerde yol haritası belirleme, semptomları gidermeye yönelik çözümler sunma,  yaşlı ve hastanın yakın ve ailelerine bakım ve destek verme, yaşlanmaya bağlı fizyolojik bozukluklarda destek sağlama, evde yaşayan bakıma muhtaç yaşlılarda  temel kuralları öğretme, yaşlı ile yaşamı iyileştirme  ve kaliteli ve saygın bir  yaşam sağlama.

Sertifika Hakkında

Bu eğitim programı 1. ve 2. Modülü tamamlayanlara Üniversite Onaylı Katılım Belgesi verilecektir.

Program İçeriği

I.Modül:

  • Yaşlanma  tanımı ve yaşlılık bilimi (geriatri/Gerontoloji)
  • Yaşlanmaya bağlı kişilerdeki fizyolojik-psikolojik ve sosyal değişimler
  • Türkiyede ve dünyada yaşlılığın demografik durumu ve epidemiyoloji (Sakatlık, hastalık, vb. dağılımı)
  • Yaşlılarda temel gereksinimler
  • Yaşlı kişilerde en çok görülen sağlık sorunları
  • Yaşlılarda bakım uygulamalarında temel kurallar
  • Yaşlı bireylerde yaşam kalitesinin  artırılmasına yönelik uygulamalar (Hareket, beslenme, sosyalleşme, hayata katılım, Sosyalleşme vb.)
  • Hasta ve yaşlılarda iletişim-zor insanlarla iletişim, sosyal hayatta iletişim vb.
  • Terminal (Son)  dönem, ağır hastalıklar ve vefat durumları iletişimi
  • Yaşlılarda çatışma ve stres yönetimi
  • Yaşlılarda yatak özellikleri,  rahat yatış pozisyonları  ve yatakta hareket, Vücut mekaniğini koruma uygulamalarıgünlük aktivite ve egzersizler
  • Yaşlılarda  bireysel hijyen uygulamaları (Ağız, yüz, vücut hijyeni, idrar kaçırma ve dışkılamada hijyen ve bakım)
  • Uzvunu (kol-bacak) kaybetmiş yaşlılarda temel bakım gereksinimleri (protez bakımı, kullanımı, eksik organ psikolojisi, yaşam zorlukları ile başetme, ortopedik rehabilitasyon, iletişim. vb.
  • Göz hastalıkları, görme kusurları, gözlük seçimi, gözlük kullanımı

Eğitim Ücreti : 1250 TL

II.Modül:

  • Yaşlılarda vücut sıcaklığı, nabız, tansiyon, solunum, şeker ölçme ve  değerlendirme, kayıtlar
  • Yara nedir? Nasıl ortaya çıkar? Önlenmesi için ne gerekir? Yatak yaraları ve diğer yaralar ile  nasıl mücadele edilir? Yara tedavileri nelerdir? Hiperbarik oksijen tedavisi nasıl yapılır ve yarayı nasıl etkiler?
  • Yaşlılarda  stoma (Bağırsak torbası)  ve diğer yara bakımları ve önlenmesi
  • Yaşlılarda PEG (mide beslenme tüpü) takılması, bakımı, uygulamalar
  • Yaşlılarda ağrı ve ağrı yönetimi
  • Yatalak yaşlılarda dren, sonda, Trakeostomi, kanül, katater vb. bölge bakımları
  • Yaşlılarda beslenme gereksinimleri, oral, parenteral (damar yolu) uygulamaları
  • Yaşlılarda ilaç gereksinimleri ve uygulamaları-Oral-nazal-inhaler-insülin-İM.-İV ilaç uygulamaları, kayıtlar
  • Yaşlılarda nörolojik temelli kayıplar (Alzeimer, demans, hemipleji(Felç) bakım gereksinimleri, Zihinsel aktiviteleri geliştirme egzersizleri

Eğitim Ücreti : 1250 TL

Kimler Katılabilir?

  • Profesyonel Sağlıkçılar
  • Hasta ve Yaşlı yakınları ile hasta ve yaşlılara bakım yapanlar
  • Huzurevi çalışanları
  • Evinde hasta ve yaşlı ile yaşayanlar
  • Merak edenler
  • Bilgi ve beceri sahibi olmak isteyenler

Program Detayları

  • Eğitim Tarihleri: 16-25 Eylül 2022
  • Eğitim Saati: 09:00 – 17:00
  • Eğitim Toplam Süresi: 40 Saat
  • Toplam Eğitim Ücreti: 2500 TL (iki modülü birden alan öğrencilere toplam ücret 2350 TL)
  • Katılımcı Sayısı: 10 Kişi

Nasıl Kayıt Olurum?

  1. Aşağıda yer alan ‘Şimdi Başvur’ butonuna tıklayarak Ön Kayıt Formu doldurulmalıdır.
  2. Ön Kayıt sorası ödeme ve kesin kayıt işlemleri için en kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.

EĞİTMENLER

Öğr. Gör. Şeyma Tosun
Öğr. Gör. Şeyma TosunEğitmen
Şeyma Tosun, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünden 2014 yılında mezun olmuştur. 2013 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelikte Yönetim bölümüne bütünleşik yüksek lisans programına girmeye hak kazanmış ve 2015 yılında mezun olmuştur. Yoğun bakım hemşiresi olarak mesleğe başlayan Tosun, kısa süre sonra Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi olarak meslek kariyerine devam etmiştir. Hasta sürveyansı ve takibi
primer görevleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda alanda enfeksiyon kontrol kurallarına uyumu kontrol etmek için denetimler, eksik kalınan noktada enfeksiyon kontrol eğitimleri ve toplantıları yapmakla yükümlüdür. 5 yıl Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği yaparken Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Asepsi konularında da sertifikalarını alarak alanında uzmanlaşmıştır. Enfeksiyon Kontrol Hemşireliğiyle birlikte aynı zamanda akademisyen olarak Medipol Üniversitesinde görev almıştır.
2020 yılından beri de İstanbul Sağlık ve Sosyal Meslek Yüksekokulunda Ağız ve Diş Sağlığı programında öğretim görevlisi ve program başkanı olarak görev yapmaktadır. Covid Komisyon başkanlığı ve Kalite komisyonu iç değerlendirme sorumlusu olarak da ekstra görev tanımlaması mevcuttur.
Öğr. Gör. Merve Mükerem Orak
Öğr. Gör. Merve Mükerem OrakÖğretim Görevlisi
Lisans eğitimini 2014 yılında Marmara üniversitesi Hemşirelik fakültesinde tamamlamıştır. 2013-2015 yılları arasında ameliyathane ve erişkin yoğun bakım alanlarında çalışmıştır. 2015-2021 arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşiresi olarak emzirme danışmanı ve eğitimcisi olarak görev yapmıştır. 2020 yılında Marmara Üniversitesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamlanmıştır. 2021 yılında İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olarak başlamış, Anestezi program başkanı olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları ameliyathane, yoğun bakım, yenidoğan, gebelik, anne ve bebek sağlığı, emzirme danışmanı.
Öğr. Gör. Emine Akten
Öğr. Gör. Emine AktenÖğretim Görevlisi
Lisans eğitimi Marmara Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi nde tamamladı. Hastane yönetimi konusunda yüksek lisans seviyesinde eğitim aldı. Kadın doğum servisi, ameliyathane, yoğun bakım ve hastane yönetimi alanlarında çalıştı. Üsküdar Üniversitesinde Bağımlılık Danışmanlığı ve rehabilitasyon Yüksek Lisansını tamamladı. Şuan üniversitede, Ameliyathane Hizmetleri Programında öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları: Cerrahi ve dahili hastalıklar, Bağımlılık nörobiyolojisi, davranışsal bağımlılıklar, bitkiler, beslenme.
Öğr. Gör. Özkan Uğurlu
Öğr. Gör. Özkan UğurluÖğretim Görevlisi
8 yıllık mesleki kariyeri boyunca çeşitli hastanelerde ve farklı pozisyonlarda Uzman Fizyoterapist olarak çalıştı. Ortopedi nöroloji, Geriatri ve Pediatri alanında deneyim sahibi. Aynı zamanda manuel terapist olarak oldukça fazla hastayla çalışma yaptı. Şu anda akademik hayatına, üniversitede Fizyoterapi bölümünde program başkanı olarak devam etmektedir.
Öğr. Gör. Neylan Oral
Öğr. Gör. Neylan OralÖğretim Görevlisi
Bursa Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden 2013 yılında bölüm ikincisi olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından, Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden pedagojik formasyon sertifikası almıştır. Kendisine ve alanına katkısı olması amacıyla yine Bursa Uludağ Üniversitesi Genel Biyoloji Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmaya başlamıştır. 2016 yılında tamamladığı yüksek lisansın sonrasında ise çalışmalarına devam etmiş ve doktoraya başlamıştır. Şu anda Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, öncelikli alan olan moleküler onkolojide doktora yapmaktadır. Çalışma alanları hücre kültürü, sitogenetik, moleküler onkoloji ve genetik toksikolojidir.
Öğr. Gör. Sibel Özavcı
Öğr. Gör. Sibel ÖzavcıÖğretim Görevlisi
Sibel Özavcı, 2014 yılında Amasya Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldu. 2015 senesinde bir yıl süreyle pedagojik formasyon eğitimi aldı. Lisans eğitimi sonrasında MEB bağlı ilkokul ve ortaokulda bir yıl ücretli öğretmenlik yapmıştır. 2017 senesinde Amasya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Nükleer Fizik dalında tezli yüksek lisansını tamamlamıştır. Tübitak Uluslararası Bilimsel Yayın Teşvik Programı (ubyt) desteği almış, radyasyondan korunma ve zırhlama üzerine SCI, SSCI yayınları bulunmaktadır. 2015-2017 yılları arasında ‘’Amasya İlinde Doğal ve Teknolojik Radyoaktivite İncelemesi’’ projesinde araştırmacı olarak görev almıştır. 2019-2020 yılları arasında Bahçeşehir Koleji’nde Fizik öğretmeni olarak eğitim vermiştir. Özavcı, 2020 yılından itibaren İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve Optisyenlik Programlarının Program Başkanlığı ile birlikte Kariyer Ofisi Müdür Yardımcısı-Müdür V. görevlerini yürütmektedir.
Öğr. Gör. Büşra Çalışkan
Öğr. Gör. Büşra ÇalışkanÖğretim Görevlisi
Büşra Çalışkan, Lisans eğitimini 2016 yılında İstanbul Arel üniversitesinde tamamlamış olup ardından 2018 yılında yüksek lisans eğitimini Halk sağlığı hemşireliği alanında tamamlamış ve aynı süre içerinde Yıldız Teknik üniversitesi pedagojik formasyon eğitimini de bitirmiştir. 6 yıllık mesleki hayatında Baypark hastanesinde acil servis hemşiresi olarak çalışıp ardından, Acıbadem Atakent hastanesinde Kadın doğum servisinde ve karma cerrahi alanında mesleğini icra etmiştir. 2021 yılında İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda Anestezi Programında öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları; Acil servis, Kadın Doğum, Anne ve Bebek Sağlığı, Post-op Hasta Bakımı.