Proje Açıklaması

Kareli Öyküler Atölyesi

Eğitimin Amacı

Hayata bakış açısını zenginleştirme, farkındalığı artırma, sokak fotoğrafçılığı ve öykü yazma konularında bilgilenirken, farklı disiplinleri bir arada ele alan özgün bir metodoloji ile algı ve ifade gücünün nasıl artırılabileceğini deneyimleme.

Program İçeriği

Katılımcılar önce sokak fotoğrafçılığının temel prensipleri hakkında fikir sahibi olarak, kenti keşfetmeye; binalara, insanlara, yabancısı oldukları nesnelere karşı  ilgi ve empati duymaya, onların fotoğraflarını çekerek yaşadıkları anları kayıt altına almaya teşvik edilecekler. Sonraki aşamada bu fotoğrafları birer esin kaynağı olarak kullanarak, öyküler  yazacaklar.

Kareli Öyküler projesinin yaratıcısı Tolga Gümüşay 130’un üzerinde kareli öykü ve 3 tane kitap üretmesini sağlayan metodolojisini katılımcılarla paylaşırken onları da kendi içlerindeki fotoğrafçı ve yazarı ortaya çıkarmaları için cesaretlendirecek. Sokak fotoğrafçılığı ve öykü yazmanın incelikleri hakkında bilgilendirecek.  Programın sonunda tüm katılımcıların kendi kareli öykülerini yaratmış olmaları için onları yönlendirecek.

Kareli Öyküler Nedir?

  • Fotoğraftan öykü filizlenebilir mi?
  • Yazı ruhunu bir resme borçlu olabilir mi?
  • Arka sokaklarda gizlenmiş bir duygu, önce bir kareye sıkıştırılıp sonra sözcüklerle deşifre edilebilir mi?
  • Tek başlarına da dimdik ayakta durabilen iki birey olarak fotoğraf ve öykü, birbirlerini kısıtlamadan, aksine tamamlayıp büyüterek mutlu bir birlikteliğe imza atabilirler mi?
  • Fotoğraf ve öykülerin aynı öznel bakışa ait olması bu birlikteliği daha özel ve uyumlu hale getirir mi?
  • Resim, dağılmaya meyilli dikkati toplayacak bir merkez rolü üstlenebilir mi?
  • Edebiyata yabancılaşan modern insan, görsel destekle yazı dünyasına yakınlaştırılabilir mi?

Bunlar ve benzeri sorularla yola çıkan bir proje Kareli Öyküler. Gündelik olanı kalıcı hale getirebilmek, sıradandaki derinliğe erişebilmek, dört yanımızda gürül gürül akan yaşamı daha yoğun hissedebilmek, daha iyi anlayabilmek, onunla ilgili hayaller kurabilmek için oluşturulmuş bir atölye.

Kimler Katılabilir?

16 yaşından büyük herkes.

Sertifika Hakkında

Eğitimi tamamlayan katılımcılar katılım sertifikası almaya hak kazanacaktır.

Program Detayları

  • Eğitim Tarihi: 23 Haziran 2022
  • Eğitim Saati: 18.00 – 20.00
  • Toplam Saat/Hafta: 2 Saat/4 Hafta (Toplam 8 Saat)
  • Katılımcı Sayısı: 12 kişi
  • Kurs Ücreti: 400 TL

Nasıl Kayıt Olurum?

  1. Aşağıda yer alan ‘Şimdi Başvur’ butonuna tıklayarak Ön Kayıt Formu doldurulmalıdır.
  2. Ön Kayıt sorası ödeme ve kesin kayıt işlemleri için en kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.

EĞİTMEN

Tolga Gümüşay
Tolga GümüşayEğitimci
Tolga Gümüşay 1972 doğumludur. Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Üniversitesi İşletme(İngilizce) bölümü ve Marmara Üniversitesi Örgütsel Davranış Yüksek Lisans programlarını tamamladı. 2001 yılından bu yana yazarlık yapıyor. Roman ve öykülerden oluşan 11 esere sahip. Hiç Kimsenin Kenti adlı romanı 2015 yılında İz Tv tarafından belgesel olarak yayınlanmaya başladı. 2012 yılında Kareli Öyküler projesini, edebiyatı demokratikleştirecek bir platform olarak internet ortamında başlattı. Proje, 2017 ve 2018 yıllarında Altın Kitaplar’dan yayımlanan Kareli Öyküler, Genç Kareli Öyküler ve İstanbul Kareli Öyküler adlı 3 eserle kitaplaştı. Bu süreçte resimden müziğe, tiyatrodan şiire pek çok disiplinde ürün veren sanatçıya ilham kaynağı oldu. Pek çok kareli öykü Farsça ve Litvanyaca’ya çevirildi.