Kayıp Aranıyor: Unutulmaz Sanat Hırsızlıkları

Sanat hırsızlığını sanatçı, toplum ve sanat eseri üzerinden incelemek ve kayıp eserlerin izini sürmek.

Sanat, tarih boyunca hırsızlığa ve talana açık bir alan olarak karşımızda durur. Tüm zamanların en sansasyonel sanat hırsızlığı hiç şüphesiz Louvre’dan bir tatil günü çalınan Mona Lisa’dır. Picasso’nun bile fail olarak sorgulandığı bu hırsızlık, Leonardo’nun eşsiz başyapıtı için bu bir dönüm noktasıdır. Ancak Palermo’da 1969 yılında kaybolan Caravaggio gibi akıbeti belirsiz ama hırsızların mektup yazma cüretini gösterdiği olaylar da yaşanmıştır. Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler gibi sistemli yağmacıların yanında İsrail-Filistin barışı sağlanması için bile sanat hırsızlığı yapılmıştır.  Bir müze duvarına gece yarısı merdiven dayayıp harikulade bir Van Gogh’u kaçıranlar, bir vinç yardımıyla 2.5 tonluk Henry Moore heykelini kayıplar envanterine kaydedenler, farkında olmadan sahte Matisse’i sergileyenler gibi kültür tarihini etkileyen olayları mercek altına alıyoruz.

Sanata ve sanat suçlarına ilgi duyan herkes.

• Eğitim Tarihi: 4 Haziran 2022
  • Eğitim Günü: Cumartesi
  • Eğitim Saati:13:00 – 15:00
  • Kurs Ücreti: 150 TL

Aslı Bora
Aslı BoraEğitmen
İstanbul’da doğan Aslı Bora, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden dereceyle mezun oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında “Bizans Mimarisi ve Görsel Sanatlarında Kapılar” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Felsefe eğitimi alıyor. MSGSÜ Devlet Konservatuarı’nda mitoloji ve sanat tarihi dersleri verdi. Uzman sanat tarihçisi olarak arkeolojik kazılara katıldı. Özel koleksiyonlara sanat danışmanlığı yapmaktadır. 2019’da Prag ve Barselona’da gerçekleşen “Word of Banksy” sergilerinin sanat danışmanlığını üstlendi. 2014’ten bu yana yurt içi ve yurt dışında yayımlanan, çeşitli dergi ve gazetelere seyahat ve sanat yazıları yazmaktadır.